Sera ingropata Walipini

on
Categorii:Ingrijirea plantelor

Sera ingropata sau sera subterana este o constructie de viitor care poate fi considerata o solutie economica si usor de utilizat pentru producerea legumelor pe timpul iernii cu un cost mic in ceea ce priveste incalzirea.

Sera subterana nu este toata ingropata in pamant si este iluminata prin becuri. Sera subterana are doar acoperisul afara, iar peretii sunt ingropati in pamant. Acest tip de sera pastreaza o temperatura constanta, undeva la 16 grade, cam pe la 1 metru adancime, chiar daca afara termometrul arata cu minus.

Sera ingropata este indicata pentru cultivatorii de legume pentru a asigura o recolta continua. Costurile unei sere sau solar de tip Walipini (din limba indiana walipi=loc cald) sunt reduse si constructia este simplu de realizat.

Cum se construieste o sera ingropata Walipini

Locul ales trebuie sa fie cat mai insorit pe toata perioada anului. Orientarea ar trebui sa fie de la Est la Vest. In functie de cat de lunga si lata sa fie se incepe sapatul gropii, cel putin 1 metru inadancime. Sera se construieste cu peretii usor inclinati. Interiorul ar trebui sa arate asa \_/ pentru ca sa nu se cedeze constructia.

Peretele nordic trebuie construit mai inalt decat cel sudic, astfel iarna se pastreaza caldura la interior, iar pe timp de vara lumina soarelui va fi reflectata si nu va afecta cresterea plantelor.

Acoperisul trebuie sa aiba 39 grade inclinatie de la nord la sud. Folosind pamantul sapat se construieste peretele de nord al serei, astfel incat acesta sa fie rezistent. Acest perete va proteja acoperisul de vanturile puternice de nord de pe timpul iernii. De asemenea, se pune folie de plastic pe toata suprafata acestui perete, pentru a evita infiltratiile de apa, evitand inundarea serei subterane.

Lipiti de pereti se aseaza saci de rafie plini cu pamant pentru o mai buna rezistenta. Dupa ce s-a terminat cu sapatul, iar peretii sunt asigurati si la fel si partea plata pentru cultura se traseaza aleile. Aleea este de maxim 40 cm latime, pentru a putea merge printre randurile cu legume.

Inainte de a adauga pamantul fertil pentru plante se pun 30 cm de pietris pe toata baza serei.  Astfel se va drena surplusul de apa din sera. In jurul acoperisului se construiesc santuri si se utilizeaza tuburi de plastic sau folie pentru a realiza santurile de drenaj. Astfel sera sau solarul se protejeaza de inundatii.

In acelasi timp, in functie de latimea serei construiti acoperisul. De exemplu, daca sera are o latime de 3 metrii, atunci un singur rand de stalpi pe mijloc e suficient. Pentru a evita pierderile de caldura indicat este sa faceti acoperiusul dublu, adica sa aiba 2 straturi de folie groasa cu spatiu de minim 10 cm intre ele. Acest lucru se face folosind lemne putin mai groase pentru acoperis. Folia care se ingroapa in peretele de nord se trece pe sub lemnele acoperisului si se scoate prin partea de sud. Astfel apa se va scurge in santurile de drenaj facute mai devreme.

Deasupra lemnelor se pune alta folie si o sa avem intre un spatiu in care se va acumula aer cald si va mentine caldura din interiorul serei. Daca sera subterana este lata, acoperisul se construieste astfel incat sa nu cedeze in caz de vant, ploaie torentiala sau zapada.

Folia folosita pentru acoperis nu trebuie sa fie prea subtire, folositi o folie cat mai groasa. Intrarea in sera trebuie sa fie bine protejata contra ploii. Intrarea este utilizata si pentru aerisirea interiorului serei. Se recomanda realizarea unei guri de aerisire la al 2-lea capat al serei, pentru o ventilizatie corespunzatoare in perioadele calduroase de vara.

Sera subterana WalipiniAvantajele acestui tip de sera sunt urmatoarele:

– in sera subterana iarna se pastreaza o temperatura constanta mult mai ridicata decat cea de afara;
– vara este mai racoare in sera decat afara, iar umiditatea este mult mai mare;
– se pot cultiva legume sau anumite fructe pe toata perioada anului.

Sera Walipini utilizeaza resursele naturii pentru a crea un mediu cald, stabil si bine luminat. Astfel se pot produce legume pe tot parcursul anului. Localizarea zonei de crestere este la 1,8-2,5 metri sub pamant, capturarea si depozitarea caldurii solare din timpul zilei sunt cele mai importante principii pe care se bazeaza succesul unei sere Walipini.

Mai usor de explicat sera Walipini este o gaura dreptunghiulara in pamant, adanca de 1,8-2,5 metri si acoperita de o folie de plastic. Constructia se realizeaza in functie de pozitia Soarelui:
– inspre nord, in emisfera sudica;
– inspre sud in emisfera nordica.

Un zid de pamant gros se construieste in partea din spate a serei si un perete mai mic ca si dimensiuni in partea din fata. Astfel se realizeaza un unghi corespunzator pentru a se construi acoperisul din folie de plastic. Acoperisul sigileaza constructia, asigura un spatiu izolator intre cele doua straturi de plastic si permite razelor soarelui sa patrunda in interior, creand un mediu cald si stabil necesar pentru cresterea plantelor.