Solutii eficiente pentru a scapa de tantari

on
Categorii:Informatii despre daunatori, Tantari

Tantarii sunt printre cele mai temute insecte de pe planeta. Asta pentru ca sunt niste insecte foarte raspandite, care nu aduc niciun beneficiu, dar sunt purtatoare de boli foarte periculoase.

Potrivit Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara „Cantacuzino”, in tara noastra au fost semnalate 43 de specii de tantari. Este important de stiut ca acestia pot transmite trei tipuri principale de organisme patogene pentru oameni: plasmodii (care produc malaria), virusuri (care produc febra galbena, encefalita sau alte boli) si viermi.

Tantar tigruEste de asemenea bine de stiut faptul ca doar femelele de tantari inteapa, intrucat masculii se hranesc cu nectarul florilor. Cu toate acestea, este foarte dificil sa  identifici fara echipament special masculul de femela tantar.

Din 2012 in Romania a fost depistata o noua specie de tantari, Tantarul tigru asiatic (Aedes albopictus). Acestia sunt mult mai invazivi fata de alte specii, fiind activi si in timpul zilei, in special in zonele cu umbra. Tantarul tigru prefera mamiferele mari, printre care si omul, iar muscaturile acestei specii provoaca reactii mai neplacute decat cele ale altor specii. Umflatura aparuta in urma unei intepaturi poate ajunge de marimea unui banut si mancarimile sunt mult mai intense.

Solutii pentru a ne proteja de tantari

  1. Tantar pe frunzaEvitati expunerea la intepaturi in perioada in care tantarii sunt mai activi: de la apus la zori. Desi anumite specii pot fi active si ziua, este bine de stiut ca o data cu lasarea serii tantarii devin mai activi. In acest moment al zilei, femelele migreaza in cautarea hranei. Unele femele pot migra chiar si 60 de kilometri pentru a cauta hrana.
  2. Imbracati-va cu pantaloni lungi, bluze cu maneci lungi, sosete. Chiar daca hainele sunt subtiri este bine ca acestea sa acopere o suprafata cat mai mare de piele.In plus, unele studii sugereaza ca tantarii prefera hainele negre, asa ca aceasta culoare este de evitat. 
  3. Folositi repelenti pe zonele neacoperite ale corpului, dar si pe haine. Exista bratari anti tantari, create speciale pentru a tine tantarii la distanta.
  4. Montati plase la ferestre si usi pentru a evita patrunderea tantarilor in locuinta.
  5. Utilizati insecticide de interior pentru a ucide tantarii care patrund in casa.
  6. Utilizati permethrin pe haine, plase si alte materiale. A nu se folosi insa aceasta substanta pe piele.
  7. Eliminati apa stagnata din jurul locuintei. Femelele tantari isi depun ouale in apa. Goliti toate recipientele care colecteaza apa. Spalati cat se poate de des recipientele din care beau animalele apa.
  8. Utilizati electroinsecticide cand petreceti timp pe terasa casei sau in gradina

Electroinsecticide pentru a tine tantarii la distanta

Pentru a putea elimina cu succes o infestatie cu tantari este necesar sa stim ca acestia isi depun de obicei ouale in balti cu apa statuta. Din acest motiv, daca locuinta se afla in apropierea unei zone cu apa cum ar fi lacuri sau mlastini, este important ca acestea sa fie tratate periodic impotriva larvelor de tantari. La aplicarea tratamentului larvicid trebuie tinut cont si de protejarea mediului acvatic.

Astfel, se pot realiza tratamente cu: