Solutii pentru a scapa de paianjeni

on
Categorii:Informatii despre daunatori, Paianjenii

panza de paianjenContrar opiniei generale, paianjenii nu fac parte din ordinul insectelor, ci fac parte din ordinul arahnidelor.

Exista peste 40000 de specii de paianjeni si sunt raspanditi pe toate continentele, exceptand Antarctica. Cea mai cunoscuta trasatura a acestora este capacitatea de a tese panza de matase.

Dimensiunile lor variaza de la o specie la alta, cel mai mic exemplar adult avand 0,37 mm, iar cel mai mare putand ajunge la 250 mm, incluzand picioarele.

Paianjenii sunt majoritar carnivori, hrana lor fiind alte insecte. Acestia captureaza prada prin intermediul panzei lipicioase. Amplasarea panzei are scopul de a prinde un anumit tip de insecte, astfel panza pozitionata orizontal are scopul de a captura insecte saritoare, iar cea pozitionata vertical are scopul de a prinde insectele zburatoare.

Dupa ce victima ajunge in panza, paianjenul vine si o inveleste cu fire de matase. Desi nu au un simt al vazului foarte puternic, sunt foarte sensibili la vibratiile panzei, vibratii cauzate de insecta capturata care incearca sa se elibereze.

Muscatura de paianjen la om

muscatura de paianjen la omDesi marea majoritate a paianjenilor nu sunt periculosi pentru oameni, muscatura acestora poate provoca dureri. Ei inteapa doar atunci cand se simt amenintati. Aproximativ 50% din cei mai comuni paianjeni pot penetra prin muscatura lor pielea umana.

Marea majoritate a paianjenilor prezinta glande veninoase, dar majoritatea nu produc vatamarea omului. Rolul veninului este de a paraliza prada. Exista insa cazuri cand intepaturile de paianjen pot provoca reactii alergice la oameni, iar pentru aceste cazuri este necesara consultarea unui medic.

Muscatura de paianjen are aspectul a doua puncte mici, inconjurate de roseala. Cele doua puncte pot fi foarte mici ca dimensiuni, astfel că nu sunt intotdeauna vizibile.

vaduva neagra - paianjeni veninosi din RomaniaIn Romania, cel mai des intalnit paianjen periculos pentru oameni este Latrodectus mactans, cunoscut ca vaduva neagra. Este usor de recunoscut datorita petelor rosii care se afla pe abdomenul sau, restul corpului fiind de culoarea neagra.

Lycosa_singoriensis_tarantula Un alt specimen din familia arahnidelor care poate provoca neplaceri pentru oameni este Lycosa singoriensis sau tarantula romaneasca. Acestia pot ajunge la dimensiuni de 35 mm, iar muscatura lor este foarte neplacuta deoarece este foarte dureroasa. Aceasta durere dureaza aproximativ 24 de ore de la inoculare. Locul in care s-a produs muscatura se umfla si se inroseste.

Combaterea paianjenilor cu ajutorul insecticidelor

Acesti daunatori pot fi combatuti prin utilizarea insecticidelor, solutii chimice care ucid paiajenii. Exista doua tipuri de astfel de substante: cele cu efect de ucidere imediata, knock down, sau cele cu remanenta, care au eficienta pe termen lung.

Capcane cu adeziv pentru capturarea paiajenilor

Pentru ca atractantii nu reprezinta interes pentru paiajeni, acest tip de capcana merg pe principiul atragerii paiajenilor prin intermediul surselor lor de hrana. Astfel, capcanele atrag insecte consumate de acestia, ceea ce ii va atrage pe ei in capcana. Din acest motiv este foarte important locul in care sunt amplasate capcanele. Se vor cauta zone intunecare, unde sunt prezente si alte specii de insecte.

Metode de a preveni o infestatie cu paianjeni

  • Cel mai simplu mod de a evita aparitia paianjenilor este mentinerea locuintei curate, acordand atentie sporita colturilor incaperilor si in spatele mobilei.
  • In cazul in care ati avut paianjeni, utilizati un aspirator cu sac de unica folosinta si aruncati-l dupa ce dati cu aspiratorul deoarece riscati sa imprastiati ouale depuse de acest daunator. Tineti minte ca simpla distrugere a panzei de paianjeni nu inseamna eliminarea acestora.
  • Daca aveti plante in casa, curatati frunzele si tulpinile acestora intrucat daunatorii au obiceiul de a se ascunde in spatele acestora.
  • Daca locuiti la casa, evitati sa lasati surse de lumina in apropierea intrarilor in casa (usi, ferestre) deoarece lumina atrage insectele, iar acestea atrag paianjenii.