Taciunele zburator al cerealelor

on
Categories: Boli comune la plante, Taciunele zburator al cerealelor

Taciunele zburator al cerealelor este o boala cunoscuta sub denumirea de Ustilago tritici si este o micoza care ataca doar cerealele, in special orzul. Boala este produsa de catre ciuperca Ustilago avenae (= Ustilago nigra) si ataca boabele de cereale la nivelul spicului.

Boala prezinta semne vizibile doar din momentul inspicarii, cand toate partile spicului, fara rahis si aristete sunt transformate de catre ciuperca intr-un praf de culoare bruna, constituind fructificatiile ciupercii.

Prezenta bolii asupra cerealelor se poate descoperi in momentul inspicarii spicelor, plantele bolnave inspicand mai rapid decat cele sanatoase. La fel ca si la malura comuna, boala se instaleaza doar in conditii favorabile, simptomele apar tarziu, iar ciuperca ramane intr-o stare latenta timp de cateva luni.

Atacul asupra spicelor transforma interiorul acestora intr-o pulbere de culoare neagra, care la inceputul infestarii este acoperita de catre o membrana argintie care se rupe ulterior. Din momentul in care membrana se rupe, sporii de ciuperca sunt eliberati si acestia ajung usor pe plantele sanatoase.

Plante atacate: grau, orz, ovaz.

Combatere chimica in culturi se realizeaza cu fungicide ca: Amistar Xtra, Lamardor 400 FS sau Nuprid Max AL 222 FS.