Totul despre albine: rolul lor si cum le tii la distanta

on
Categorii:Informatii despre daunatori

Albinele sunt privite cu reticenta de oameni, fiind cunoscute in principal pentru producerea mierii, dar si pentru faptul ca intepatura lor poate fi periculoasa pentru noi. Ne-am propus in acest articol sa vorbim despre rolul albinelor in viata noastra, dar si ce trebuie sa facem pentru a evita intepatura lor.

Polenizarea

Principalul rol al albinelor este polenizarea. Aceasta este vitala pentru plantele cu flori, fiind singura modalitate prin care acestea se pot reproduce. In momentul in care albinele colecteaza nectar si polen din floarea unei plante, corpul acesteia intra in contact cu polenul de la stamine (organul de reproducere masculin al florii). Acest polen se lipeste de firele de par de pe corpul albinei si este transportat mai departe la urmatoarea floare vizitata de albina. Astfel, o parte din acest polen ramane pe varful pistilului. Astfel, fertilizarea devine posibila.

Putem spune fara a fi departe de adevar ca albinele sunt o veriga esentiala in mentinerea vietii pe planeta. Ele polenizeaza 80% din culturile pe care omenirea se bazeaza pentru a trai. Fara albine, culturile necesare oamenilor nu ar produce roade, iar asta ar avea consecinte foarte grave asupra noastra.

Albine - MiereaMierea

Albinele sunt cunoscute ca producatori de miere, acel dulce nectar care aduce o multime de beneficii pentru sanatatea noastra. Mierea a fost prima substanta dulce folosita de om. Gustul, aroma si culoarea mierii de albine difera in functie de florile din care au extras albinele polenu, dar si de modul in care a fost recoltata mierea din stup. Aceasta poate fi livrata direct in faguri, poate fi scursa liber din faguri, poate fi extrasa prin centrifugare, prin presare sau topire (incalzirea fagurilor).

Desi cel mai des oamenii clasifica mirea dupa speciile de plante de la care albinele au adunat nectarul – miere monoflora si poliflora -, exista si alte tipuri de clasificari ale acesteia. In functie de provenienta, mierea poate fi florala sau extraflorala (mierea provine din alte parti ale plantei in afara de flori). 

In functie de culoare, mierea poate fi incolora, galben-deschis, aurie, verzuie, bruna sau roscata. Culoarea este determinata de substantele care se regasesc in polen (caroten, clorofila, xantofila). Mierea stransa la inceputul primaverii, de exemplu, are culoarea galben intens, spre portocaliu.

In fuctie de consistenta, mierea poate fi lichida sau cristalizata (denumita popular zaharisita). 

Cum sa tii la distanta albinele

In primul rand, mentionam ca albinele trebuie evitate, nu combatute datorita importantei lor in echilibrul naturii. Astfel, se vor folosi metode naturale de a tine la distanta albinele. Daca ati descoperit un stup de albine in casa sau in apropierea casei, apelati la un apicultor care se afla in apropierea zonei in care locuiti. Acesta va veni sa preia stupul.

 1. Evitati sa purtati parfum. Mirosul dulce al parfumului atrage albinele. Pe scurt: evitati sa mirositi ca o floare.
 2. Evitati sa purtati imbracaminte viu colorata, in special imprimeuri florale. Incercati sa nu aratati ca o floare.
 3. Aveti grija ce alimente consumati afara. Alimentele si bauturile dulci vor atrage albinele.
 4. Evitati mersul fara incaltaminte pe iarba. Dace veti calca pe o albina, ea va incerca sa se protejeze si va va intepa.
 5. Evitati purtarea hainelor largi. Albina poate intra pe sub haine si sa ramana blocata acolo. Astfel, riscul unei intepaturi este foarte mare.
 6. Daca o albina se apropie, stati nemiscat. Cel mai rau lucru pe care il puteti face atunci cand o albina zboara in jurul capului este sa o loviti.

 

albina-vs-viespeCare este diferenta dintre albine si viespi

Multi oameni nu diferentiaza viespile de albine. 

In primul rand trebuie observat comportamentul acestora. Viespile sunt mult mai agresive decat albinele. Viespile pot intepa de mai multe ori fara a fi afectate, in schimb albinele, dupa ce inteapa o data mor.

Din punct de vedere al aspectului se poate observa ca ablinele au corpul rotund si acoperit cu par, aripile rotunjite si uneori colorate, iar picioarele din spate drepte. Viespile in schimb au corpul alungit si talia subtire, picioarele arcuite si mai lungi.

Cuiburile celor doua zburatoare sunt de asemenea diferite. Stupul de albine este format din cuiburi geometrice, din celule de ceara. Viespile au cuiburile rotunde, cu aspect de hartie.

Cel mai indicat este apelarea la servicii profesionale pentru identificarea si controlul acestui tip de insecte.

Costume de protectie

Pentru combaterea viespilor, firmele specializate vor folosi insecticide

 

Curiozitati-despre-albineCuriozitati despre albine

 • Pentru a face jumatate de kilogram de miere, un roi de albine zboara aproximativ 20.000 de kilometri si culege polenul din circa 6 milioane de flori. 
 • Fara albine, omenirea ar pieri in 4 ani.
 • Mierea nu expira. Se zahariseste dupa un timp, dar poate fi consumata si asa.
 • Albinele sunt mici genii ale matematicii. Ele calculeaza distante si unghiuri, raportandu-se la pozitia soarelui si circumferinta pamantului.
 • Albina este singura insecta care a fost domesticita de om.
 • Viteza maxima pe care o atinge o albina este 70 km/h.