Totul despre capcane daunatori

on
Categorii:Cum scapi de rozatoare, Soareci, Sobolani

Capcanele sunt dispozitive create special pentru capturarea daunatorilor, fie ca este vorba despre insecte, rozătoare, păsări sau alte animale.

Istoric, capcanele au fost utilizate de oameni inca din perioada neolitica cu scopul de a facilita prinderea animalelor pentru hrana. In timp, utilizarea capcanelor s-a extins la capturarea daunatorilor din imprejurimile locuintelor.

Capcanele sunt considerate o alternativa mai umana a insecticidelor, pesticidelor, raticidelor si alte solutii toxice folosite pentru combaterea daunatorilor. Exista si capcane care ucid daunatorii, insa toate capcanele au in comun faptul că nu utilizeaza substante chimice de control. Scopul capcanelor este, printre altele, si de a captura cu scopul relocarii a animalelor salbatice.

Capcanele se folosesc impreuna cu un atractant care are rolul de a atrage daunatorul vizat si se utilizeaza atat in spatiile publice, cat si in cele private.

In functie de mecanismul de capturare, exista trei tipuri de capcane utilizate pentru combaterea daunatorilor: capcane adezive, capcane mecanice si capcane autoblocante.

Capcanele adezive

capcane adeziveCapcanele adezive sunt foarte usor de utilizat, motiv pentru care au devenit foarte cautate in ultimul timp. Acestea pot fi confectionate din metal, plastic, carton, lemn sau alte materiale similare, iar pe suportul fix este aplicat un adeziv pentru captura si atractant alimentar. Principiul de functionare al acestor capcane este simplu: daunatorii vizati sunt atrasi de substanta atractanta pe suprafata adeziva a capcanei. Cand intra in contact cu adezivul, daunatorii sunt prinsi, iar cu cat incearca sa se elibereze mai mult, cu atat se vor lipi mai mult.

Capcanele adezive sunt folosite pentru combaterea insectelor, soarecilor si sobolanilor. Acestea sunt de unica folosinta si sunt destinate utilizarii in spatiile interioare.

Aceste capcane nu sunt toxice pentru oameni si pot fi folosite in siguranta. Daca aveti animale de companie, exista posibilitatea ca acestea sa se prinda de adeziv, dar nu exista pericol real pentru ele, intrucat adezivul poate fi indepartat cu ajutorul uleiului vegetal.

Capcanele mecanice

capcana mecanicaCapcanele mecanice sunt dispozitive de captura utilizate cu precadere pentru controlul soarecilor, sobolanilor, cartitelor, animalelor de talie medie sau mare, dar si a pasarilor. Acestea pot fi confectionate din metal, lemn sau plastic. Capcanele se folosec de obicei impreuna cu un atractant care atrage daunatorul vizat catre suprafata de prindere. Sistemul de declansare este foarte fin si se activeaza rapid, forta de inchidere a acestuia fiind foarte mare. O data capturati, daunatorilor le este imposibil să se elibereze.

Aceste capcane se pot utiliza atat in spatiile interioare, cat si in exterior. Fiecare capcana este destinata unui anumit tip de daunator, astfel ca dimensiunile si modalitatea de prindere este diferita in functie de modelul capcanei.

Capcanele autoblocante

Capcanele autoblocante sunt utilizate cu precadere pentru capturarea daunatorilor fara a-i vatama, cu scopul de a-i reloca departe de zonele in care au fost capturati. Se utilizeaza pentru controlul rozatoarelor, cainilor si pisicilor comunitare si a animalelor salbatice.

Aceste capcane se utilizeaza impreuna cu un atractant sau o momeala alimentara care atrage daunatorul in interiorul capcanei. Cand daunatorul a intrat in capcana, usa acesteia se inchide, blocandu-l pe acesta in interior.

Acest tip de capcana poate fi confectionata din metal sau din plastic si poate fi reutilizata de cate ori este necesar.