Totul despre insecticidul Regent

on
Categorii:Informatii despre daunatori

Insecticidul Regent nu se mai comercializeaza in Romania din anul 2010. Motivul pentru care acest insecticid nu mai este avizat este concentratia foarte ridicata de substanta activa fipronil, si anume 200 g/l. Retragerea avizului a avut loc in data de 01.01.2010 in cadrul procesului de reomologare, in conformitate cu Directiva Consiliului 91/414/CEE.

Scurt istoric al fipronil, substanta activa din insecticidul Regent 

Fipronil substanta activa regent
Fipronilul este o substanta toxica dezvoltata la sfarsitul anilor 1980 de compania Rhone-Poulenc. Comercializarea acestei substante a inceput in anul 1993. In 2003 compania BASF a cumparat drepturile pentru productia si comercializarea produselor pe baza de fipronil.

Substanta este prezenta in o mare varietate de produse de combaterea daunatorilor pentru animale si in produse cu utilizare a populatiei impotriva infestarilor cu daunatori precum gandaci, furnici, termite etc. Modalitatea de actiune a substantei toxice este perturbarea transmiterii impulsurilor nervoase catre celulel nervoase. Insectele daunatoare afectate mor de hiperexcitare.

Motivul interzicerii Regent

Cum am specificat anterior, concentratia foarte ridicata de fipronil din insecticidul Regent este motivul pentru care acest insecticid a fost interzis. In agricultura, insecticidul se utiliza pentru combaterea insectelor daunatoare la culturile de porumb, floarea soarelui, cartof, orez. S-a descoperit ca substanta activa are o toxicitate crescuta impotriva albinelor, pestilor si nevertebratelor acvatice si anumitor tipuri de pasari.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat fipronil ca substanta cu grad de pericol moderat la om, ingerarea ei pe termen lung ducand la probleme medicale severe, motiv pentru care s-a interzis utilizarea sa pentru animalele destinate consumului.

Produse alternative cu efect similar asupra gandacilor

insecticid gel
Insecticidul Regent este cunoscut in primul rand pentru efectul impotriva gandacilor de bucatarie. Pentru persoanele care detin animale de companie, o solutie optima este insecticidul sub forma de gel. Acest tip de insecticid are un atractant in compozitie, care il face irezistibil pentru acesti daunatori. Un alt beneficiu al acestui tip de insecticid este ca provoaca moartea intregului cuib de gandaci, avand efect de ucidere in cascada. 

Recomandam:

Produse alternative cu efect similar asupra furnicilor

gel furnici
Ca si pentru gandacii de bucatarie, exista insecticide sub forma de gel momeala insecticida destinate combaterii furnicilor. Acestea atrag furnicile, fara a le ucide de la primul contact. Furnicile iau substanta otravitoare si o duc mai departe in musuroi, unde provoaca moartea tuturor insectelor. 

Recomandam:

Pentru infestatii masive sau mixte se pot folosi insecticide sub forma concentrata, care se aplica prin pulverizare. Acest tip de insecticid are efect soc, unele ucigand insectele daunatoare in doar 30 de minute de la aplicare. Dupa aplicarea acestui tip de insecticid se recomanda limitarea accesului animalelor de companie si al copiilor in spatiul unde se efectueaza tratamentul.

Recomandam:

Dupa interzicerea comercializarii insecticidului Regent, a mai iesit pe piata un produs similar, sub denumirea de Insecticid Regesc (concentratie fipronil 100 g/l), dar si acesta a fost retras de pe piata.

In prezent, inca se mai gasesc surse “obscure” care comercializeaza produse sub aceste denumiri, Regent si Regesc, dar pentru siguranta este de evitat cumpararea acestora intrucat pot fi contrafacute sau expirate, iar efectul nu va fi cel dorit.

 

Pentru combaterea daunatorilor cel mai indicat este sa utilizati doar produse avizate si care sunt in termen. Specialistii Fitomag va ofera consultanta gratuita pentru combaterea tuturor tipurilor de daunatori si pentru utilizarea produselor comercializate pe site-ul fitomag.ro