Totul despre larve si cum scapam de ele

on
Categorii:Larve, Musca, Tantari

Larva este prima faza evolutiva a multor vietati inainte de metamorfoza acestora in adulti. Specii care au o dezvoltare indirecta, cum ar fi insectele sau amfibienii, trec in mod normal in ciclul lor de dezvoltare prin stadiul de larva.

Aspectul larvei este diferit fata de forma de adult. Cel mai bun exemplu in acest sens este omida si fluturele. O alta diferenta intre cele doua stadii este mediul in care traiesc, astfel larvele pot trai in medii diferite fata de adulti, mediul oferindu-le de cele mai multe ori protectie in fata pradatorilor.

Naparlirea larvelor

Imediat dupa ecloziune, larvele incep sa se hraneasca intr-un ritm alert si sa creasca in consecinta. Cand ajung la o anumita limita, acestea se opresc temporar din crestere si isi schimba vechea cuticula. Acest proces se numeste naparlire si poate dura intre 1 si 3 zile. In timpul naparlirii, larvele se opresc din crestere si hranire.

Numarul naparlirilor larvelor de insecte difera de la o specie la alta. Perioada dintre doua naparliri este numita varsta. Durata stadiului larvar poate varia in functie de specie si de conditiile de mediu.

Ce sunt larvicidele si cum functioneaza

Larvicidele sunt insecticide special concepute pentru a distruge insectele daunatoare in stadiul de larva.

Este importanta utilizarea de larvicide deoarece insecticidele normale ucid doar insectele in stadiul de adult. Astfel, dupa o operatiune de dezinsectie, infestarea poate reveni, deoarece chiar daca  insectele au fost eliminate, acestea pot lasa in urma oua si larve.

După modul de actiune, larvicidele pot fi de contact, regulatori de crestere sau agenti biologici de control. Actiunea larvicidelor blocheaza dezvoltarea tesututilor exterioare de protectie ale larvelor, astfel că aceste nu isi pot dezvolta exoscheletul, uscandu-se si murind.

Aplicarea tratamentului larvicid

Larvicidele se aplica in zonele de inmultire a insectelor, tratamentul concentrandiu-se astfel pe suprafete restranse, ceea ce ii sporeste eficacitatea. Larvele nu au capacitatea in acest stadiu sa dezvolte imunitate la ingredientele active din substanta de tratament.

Pentru a-si completa ciclul de viata, tantarii au nevoie de apa. Acestia isi depun ouale pe corpurile de apa. Astfel, pentru controlul larvelor de tantari, tratamentul larvicid se poare aplica direct in apa stagnanta.

Este foarte important sa se urmeze indicatiile producatorului in momentul aplicarii larvicidelor, atat pentru siguranta, cat si pentru eficacitatea tratamentului.

Pulverizatoare pentru aplicarea larvicidelor

Larvicidele se folosesc cel mai frecvent pentru distrugerea larvelor de muste si de tantari. Pe blogul nostru gasesti informatii despre acesti daunatori: