Totul despre sobolani: cum prevenim aparitia lor si cum ii combatem

on
Categorii:Cum scapi de rozatoare, Sobolani

Sobolanii provoaca multe daune cand sunt in apropierea oamenilor si pot fi periculosi si din cauza faptului ca pot transmite diverse boli oamenilor si animalelor de companie. In acest articol vom vorbi despre cum putem preveni aparitia sobolanilor si care sunt cele mai eficiente metode de combatere a sobolanilor.

Sobolanul cenusiu (Rattus Norvegicus)

Sobolani puiSobolanul face parte din familia Rattus. Exista 64 de specii de sobolani. Cel mai des intalnit este sobolanul cenusiu care face parte din familia Rattus Norvegicus. Acesta prefera mediile umede, motiv pentru care poate fi gasit langa rauri, cursuri de apa si sisteme de canalizare prin care se apropie de locuintele umane. Sobolanul cenusiu mai poate fi gasit in zona tomberoanelor de gunoi, grajduri de animale si zone de depozitare a hranei.

Sobolanul poate ajunge la o lungime de 25 cm. Coada sa este mai scurta decat corpul, iar la un adult aceasta masoara aproximativ 20 cm.

O femela sobolan da nastere de 3-5 ori pe ani si poate naste pana la 14 pui dupa o perioada de gestatie. Puii ajung la maturitate dupa 3 luni.

Pagube provocate de sobolani

Sobolanii au incisivii foare dezvoltati, cu o crestere continua, motiv pentru care au nevoie sa efectueze o erodare constanta a acestora, in consecinta ei mesteca in mod frecvent diverse tipuri de materiale, fapt ce provoaca daune majore in spatiul in care isi stabileste habitatul. Pentru a-si mentine temperatura corpului la valori optime, sobolanii consuma zilnic cantitati mari de alimente.

Unii sobolani au capacitatea de a se urca in pomii fructiferi, rozandu-le fructele si compromitand cultura. In plus, in timpul iernii, acestia rod suprafete mari din scoarta arborilor provocand uscarea pomilor fructiferi.

Cand isi stabilesc cuibul in apropierea locuintelor umane, sobolanii au obiceiul de a roade materialele care le stau in cale: podele, tavane, izolatii, cabluri, mobila etc.

In zonele in care se depoziteaza alimente, sobolanii provoaca daune financiare, acestia putand contamina loturi intregi de alimente, pot infesta cu bacterii utilajele si spatiul de lucru, expunand astfel oameni la grave riscuri de sanatate.

Boli transmise de sobolani

Datorita mediului in care traiesc, sobolanii sunt purtatori a numerosi agenti patogeni ce pot afecta foarte grav sanatatea umana. Printre cele mai importante boli transmise de sobolani enumeram boala Lyme, Leptospiroza, Salmoneloza, Boala Sodoku (febra muscaturii de sobolan), Rabia, Ciuma etc.

Cum combatem sobolanii

Una din cele mai cunoscute si cele mai eficiente metode de a combate o infestare cu sobolani este utilizarea capcanelor pentru sobolani. Exista 3 tipuri de capcane pentru combaterea daunatorilor: capcane adezive, mecanice si autoblocante. (poti afla mai multe despre tipurile de capcane in articolul nostru Totul despre capcane daunatori)

Scapa de sobolani cu:

Raticide si statii de intoxicare

Raticidele sau rodenticidele sunt cunoscute popular ca “otrava anti sobolani” si se folosesc impreuna cu statii de intoxicare pentru a preveni ingerarea accidentala a tratamentului raticid de catre copii sau alte animale. Printre avantajele utilizarii raticidelor, impreuna cu statiile de intoxicare enumeram:

  • Sobolanii se simt in siguranta si vor consuma raticidul rapid
  • Raticidul este protejat de factorii de mediu
  • Se poate monitoriza mai eficient tratamentul de deratizare

Raticide recomandate pentru combaterea sobolanilor:

Statii de intoxicare:

Dupa ce se efectueaza tratamentul de deratizare este important sa se efectueze periodic, operatiuni de monitorizare a spatiului pentru a preveni reaparitia daunatorilor.