Vanilia

on
Categorii:Condimente un beneficiu pentru sanatate, Ingrijirea plantelor
Caracteristici planta de vanilie:

Vanilia este considerata una dintre cele mai valoaroase condimente si este utilizat peste tot in lume. Vanilla fragrans, vanilia este o planta originara din Mexic, unde este cultivata intensiv. Aztecii erau cei care foloseau aceasta planta pentru preparea unei bauturi pentru regi din cacao, miere si vanilie.

Condimentul este utilizat in bucatarie, patiserie, dar si in industria parfumurilor, aromoterapie si in aromatizarea de bauturi alcoolice si al unor sortimente de tigari. Vanilia este fructul unei plante din familia orhideelor, care creste salbatic in zona Americii tropicale. 

Proprietatile plantei au fost descoperite tarziu, in secolul XIX, pentru ca aroma fructului era sesizabila doar dupa ce fructele fermentau ascunse sub solul padurii. Fructele plantei se recolteaza, incalzesc si sunt puse la fermentat in cutii captusite cu lana, pentru a capata culoarea bruna. Dupa se usuca la soare si sunt lasati ca aroma sa se formeze in zone umbrite, pe o perioada de 9 luni.

Exista peste 110 specii cunoscute de vanilie, dar doar 3 dintre acestea sunt cultivate controlat. Vanilla fragrans sau „vanilia-bourbon“ este soiul cel mai des intalnit in cultura. Planta dezvolta pastai lungi, iar boabele de vanilie sunt aromate dupa procesare. Vanilla Pompona este intalnita in zona Martinica si Guadalupe, iar in Tahiti se cultiva Vanilla Tahitiensis. 

Vanilla fragrans este o specie de orhidee, care se hraneste cu seva copacilor pe care isi dezvolta radacinile si se extinde. Planta are nevoie de soare indirect si lumina pentru a creste si dezvolta. 

Particularitati de cultivare a plantei de vanilie:

Planta nu se dezvolta daca este cultivata in soare direct, dar are nevoie de lumina o mare perioada din zi. Pe timp de iarna trebuie sa fie tinuta in casa, intr-un loc luminos, cat mai aproape de fereastra. Vara se poate scoate afara, dar vasul care contine butasul plantei trebuie sa fie asezat sub un arbore sau un arbust, pentru a feri planta de soarele direct.

Se recomanda ca in ghiveciul de crestere sa fie asezat un tutore, care sa directioneze cresterea plantei in sus. Plantele sunt epifite, supravietuiesc doar fixate pe scoarta altor plante. Solul pentru cultivare este cel folosit si pentru orhidee, folosindu-se in amestecul de pamant scoarta altor plante nerasinoase. 

Inmultirea se face prin butasi, prin taiarea ramurilor plantei, dupa terminarea inflorescentei. Butasii se planteaza intr-un amestec de turba si de nisip in cantitati egale. Din moment ce se fixeaza, planta se muta in ghivece individuale in anul urmator. Substratul trebuie sa fie mentinut in permanenta umed.

Se recomanda utilizarea unui vas mai mare umplut cu argila expandata care se uda in permanenta. Frunzele trebuie pulverizate constant cu apa distilata, pentru a mentine umiditatea corespunzatoare nevoilor plantei. Din martie pana in octombrie se va aplica lunar ingrasamant pentru orhidee.

Florile plantei se dezvolta pe rand si au o durata de viata doar de o zi. Polenizarea in salbaticie se face doar de catre un soi de albine, planta neacceptand alti polenizatori. In culturi controlate se poate opta pentru infiintarea culturii langa stupi de albine, ideal, dar greu de realizat in tara noastra, din specia salbatica care polenizeaza natural planta.

Recoltarea culturii de vanilie:

Vanilia este cunoscuta si utilizata din perioada pre-columbiana. Se cunoaste faptul ca mayasii si aztecii foloseau vanilia pentru a prepara o bautura speciala care era utilizata doar de catre regii acestor popoare. Vanilia este folosita si in preparea ciocolatei si a altor dulciuri sau produse de patiserie.

Vanilia este nelipsita din preparatele dulci ca prajiturile, budinci, checuri, strudel traditional si este folosita ca pentru aroma in bauturi. Mai rar se foloseste pentru aroma in mancarea gatita ca supa de praz sau peste dovlecei gratinati cu smantana.