Viermele merelor – Cydia pomonella

on
Categorii:Informatii daunatori culturi, Viermele fructelor

Viermele merelor este o insecta daunatoare in stadiul de larva care produce pagube insemnate la mar, par, nuc, castan si la gutui. Aceasta insecta ierneaza in stadiul de larva, sub vegetatia de la sol, in scoarta copacului sau in depozitele de fructe. Viermele merelor este o larva de fluture care apare in luna mai si care depune oua in fructele aflate in formare.

Larvele insectei se dezvolta in fructele in curs de dezvoltare unde se hranesc cu pulpa si cu semintele fructelor. Galeriile de hranire ale larvei sunt umplute cu excremente ale acestora, astfel ca fructul capata un aspect neplacut si nu mai poate sa fie valorificat. Daca atacul este violent atunci fructele tinere se usuca si cad. La fructele mature daunele provocate sunt la nivel de productie si la nivelul calitatii recoltei, iar in unele cazuri fructele pot sa fie compromise total prin instalarea de diversi agenti patogeni.

Combaterea de vierme a merilor se face prin tratamente cu insecticide ca: Proteus OD 110, Decis Expert 100 EC, Faster 10 EC, Reldan 22 EC, Novadim Progress, Affirm, Calypso 480 SC sau Laser 240 SC.