Viermele rosu al paiului – Haplodiplosis marginata

on
Categorii:Informatii daunatori culturi, Viermele fructelor

Viermele rosu al paiului este un daunator de cereale cu raspandire pe intreg continentul Europa. Adultul de insecta are o lungime a corpului de 4-5 mm, iar masculul este mai mic decat femela. Culoarea capului si a toracelui insectei este de culoare inchisa, iar aripile sunt transparente. Larva are o culoare rosie si o lungime de 3-4 mm.

Larvele insectei sunt daunatoare pentru culturi perforand tulpina plantelor gazda. Larvele consuma teaca de frunze si de tulpina, iar existenta lor poate sa fie descoperita doar in momentul in care tulpinele consumate se rup ca urmare a unui vant puternic. In campurile in care graul si orzul sunt plantate fara o rotatie a culturii, populatia de H. marginata, poate sa creasca foarte rapid astfel incat poate sa ajunga la un focar care pune in pericol productivitatea si dezvoltarea plantei. Populatia de vierme rosu poate sa se dezvolte necontrolat din urmatoarele motive:
– intensificarea gradului de productie vegetala;
– plantarea culturilor de cereale fara respectarea principiului de rotatie a culturii;
– selectia soiurilor de cereale foarte productive, dar fara rezistenta naturala la acesti daunatori.

Combaterea viermelui rosu al paiului se face prin tratamente cu insecticide ca: Karate Zeon 50 CS, Faster 10 EC, Decis Expert 100 EC, Fastac Active, Pyrinex Quick, Fury 10 EC sau Proteus OD 110.