Viespi

on
Categorii:Informatii despre daunatori, Viespi
Generalitati viespi:

Viespile sunt insecte mari, cu o lungime in medie de 10-15 mm, cu un zumzet caracteristic si cu dungi galbene si negre dispuse pe un corp alungit. Agresive si teritoriale, aceste insecte ataca cu ajutorul intepaturi unui ac atasat la capatul corpului. Prin intepatura se emana un feromon de recunoastere si venin. Spre deosebire de rudele lor apropiate, albinele, acul nu se detaseaza la intepatura.

Regina viespe este mai mare (20 mm) si ea hiberneaza peste iarna. Primavara isi realizeaza un cuib in care isi depune ouale. Ea hraneste larvele din cuib pana cand acestea se dezvolta in viespi lucratoare, intr-un interval de timp de trei sau patru saptamani. Lucratorii, toate femele sterile, parcurg mai mult de un kilometru in cautare de hrana. Un cuib este capabil sa aiba mai mult de 30.000 de viespi intr-un an.

Avand perioada de activitate maxima in lunile august si septembrie datorita numarului de lucratori, muncitorii se intorc la alimentele dulci si cauta hrana oriunde exista aceasta posibilitate. Daca sunt iritate sau amenintate, viespile nu ezita sa atace. Intepatura lor ustura si este posibil sa provoace alergii Cel mai bun remediu de tratament este aplicarea de gel anti-histamina. Unii oameni reactioneaza violent la intepaturi si an de an apar cazuri de complicatii sau chiar decese.

Fitomag recomanda:

Pentru a impiedica insectele sa ajunga in locuinte se recomanda plasele anti-insecte. In cazul in care un numar mare de viespi cauta hrana la exteriorul locuintelor se recomanda utilizarea de borcane capcana cu lichid dulce si apa, care sa atraga si sa inece insectele daunatoare.

Daca ati gasit un cuib de viespi in apropierea sau in locuinta dumnevoastra se aplica unul din gama de insecticide destinate controlului de viespi. Insecticidele trebuie sa fie utilizate in dozaj corect, dupa ce se citeste bine prospectul si normele de utilizare. Insecticidele trebuie aplicate cel putin cu un pulverizator de presiune, daca nu aveti disponibil un ULV sau un fogger de ceata rece.

Cuiburile din acoperisuri sau grajduri trebuie sa fie bine stropite cu insecticid. Acest lucru poate fi periculos si este recomandat sa apelati la prestatori de dezinsectie avitati.

Pentru tratarea infestari cu viespi Fitomag recomanda urmatoarele produse: