Viroze

on
Categories: Boli comune la plante, Viroze

Ce sunt virozele

Virozele sunt boli produse de virusuri fitopatogene, care se poate transmite usor de la planta la planta indiferent de specia din care aceasta face parte. Primul virus descoperit ramane catalogat virusul raspunzator de boala Mozaicul Tutunului, dar mai multe boli cunoscute astazi ca si viroze au fost analizate inainte ca agentul de infestare sa fie descoperit.

La nivel mondial se cunosc un numar de aproximativ 500 de boli care sunt cauzate plantelor de catre virusi. In tara noastra plantele sunt afectate de catre un numar de aproximativ 50 de viroze. Consideram ca toate virozele afecteaza culturile de plante si pot sa produca pagube economice.

Virusii ataca plantele vulnerabile si se reproduc rapid daca componentele celulare din planta gazda le ofera aceasta posibilitate. Virusii sunt trasmisi in general prin vectori externi, cei mai cunoscuti dintre acestea fiind insectele, in special afidele, lacustele si musculita alba. Din momentul in care planta este atacata de catre insecte si prezinta rani deschise sau vulnerabilitate la diferiti stimuli, virusii pot sa se propage in interiorul acesteia. Exista si alte cai prin care virusii pot sa ajunga pe plante, dintre care amintim: nematode parazite prin hranire, omul prin proceduri de taiere sau de utilizare de unelte care au intrat in contact cu plante infestate.

Fiecare atac este diferit de la planta la planta sau in functie de virus astfel ca bolile se pot manifesta mai lent sau mai violent. Gradul de periculozitate pentru plante tine si de conditiile de mediu si de alti factori prezenti. Bolile se manifesta prin pete pe partea foliara a plantei care duce la uscarea partilor verzi sau a florilor plantei. La nivelul tulpinii si a frunzelor pot sa apara tumori care nu se pot trata, singura solutie fiind aceea de a scoate manual plantele atacate si arderea lor.

Plante atacate: mar, prun, vita de vie, tutun, tomate, cartof, ceapa si lalele.

Metodele fara tratament de preventie si de combatere

– folosirea de material saditor rezistent la virusi,
– combaterea afidelor,
– termoterapia – mentinerea puietilor tineri timp de 2-3 saptamani la temperaturi de 37º C, urmata de altoirea varfurilor pe portaltoi sanatosi,
– plantarea pe un teren care nu a mai fost cultivat in ultimii 3-5 ani,
– eliminarea inainte de plantare a rasadurilor care se cred a fi atacate.